Hoe werkt een hybride auto?

U komt ze vaak genoeg tegen op de weg, maar hoe functioneert een hybride auto in werkelijkheid? Biedt een hybride auto daadwerkelijk een betere brandstofefficiëntie in vergelijking met een traditionele benzineauto? Is het nog steeds de moeite waard om er een aan te schaffen? En hoeveel kilometers kun je eigenlijk afleggen met een hybride auto? In deze blog gaan we dieper in op de werking van hybride auto’s en bespreken we zowel de voordelen als de mogelijke nadelen ervan. Interesse in een hybride auto? Vergeet dan vooral niet even te kijken in onze online showroom!

Hoe werkt een hybride auto

Wat is een hybride auto?

Een hybride auto schakelt naadloos tussen twee brandstofbronnen: benzine en een zelf opladende elektrische accu. In het geval van een plug-in hybride, biedt het de mogelijkheid om het accupakket op te laden via een stopcontact of een laadpaal. De hybride auto’s bieden een unieke combinatie van efficiëntie en prestaties, met een nadruk op elektrisch rijden voor milieubewuste mobiliteit.

Welke motoren zitten er in een hybride auto?

In een parallelle hybride zijn er twee belangrijke componenten:

 • Verbrandingsmotor (meestal een benzine- of dieselmotor): Deze motor drijft direct de wielen aan en wordt gebruikt om het voertuig voort te bewegen, net als in een conventioneel voertuig. Het kan ook worden gebruikt om de batterij op te laden in sommige gevallen.
 • Elektromotor: Dit is een motor die wordt gevoed door een batterij. De elektromotor kan de wielen rechtstreeks aandrijven of samenwerken met de verbrandingsmotor om extra kracht te leveren wanneer dat nodig is. Tijdens het remmen kan de elektromotor werken als generator en kinetische energie omzetten in elektrische energie, die wordt opgeslagen in de batterij.

Hoe werken de twee motoren samen?

Bij lage snelheden of bij lage belasting: Wanneer het voertuig langzaam beweegt of in stadsverkeer rijdt, kan de hybride modus de elektromotor gebruiken om het voertuig aan te drijven zonder de verbrandingsmotor te starten. Dit is energiezuiniger en zorgt voor minder uitstoot. De elektromotor is ook in staat om regeneratief remmen te gebruiken om energie terug te winnen en op te slaan in de batterij wanneer het voertuig vertraagt.

Bij hogere snelheden of zwaardere belastingen: Wanneer meer vermogen vereist is, zoals bij versnellen of bij het beklimmen van een heuvel, kunnen beide motoren samenwerken. De verbrandingsmotor en de elektromotor leveren gezamenlijk de aandrijfkracht om de prestaties te optimaliseren. Dit staat bekend als “boosten”. Bijvoorbeeld, wanneer je snel accelereert, kan de elektromotor de verbrandingsmotor ondersteunen om het gewenste vermogen te bereiken.

Over het algemeen werken de twee motoren in een hybride samen om het brandstofverbruik te verminderen en de efficiëntie te verhogen door de juiste motor voor de juiste situatie te gebruiken. De exacte manier waarop ze samenwerken, kan variëren afhankelijk van het hybride systeem en het ontwerp van het voertuig.

Voordelen hybride auto

Hybride auto’s bieden verschillende voordelen die ze aantrekkelijk maken voor veel autobezitters. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van hybride auto’s:

 • Lagere brandstofkosten. Dat scheelt in de portemonnee.
 • Minder schadelijke uitlaatgassen. Dus beter voor het milieu.
 • Hybride auto’s komen in aanmerking voor subsidies.
 • Hybride auto’s laden de accu gedeeltelijk op als u remt.
 • Elektrische motoren zijn stiller dan traditionele verbrandingsmotoren.

 

Nadelen hybride auto

Hybride auto’s bieden vele voordelen, zoals verbeterde brandstofefficiëntie en lagere emissies in vergelijking met conventionele benzine- of dieselauto’s. Echter, er zijn ook enkele nadelen verbonden aan hybride auto’s:

 • Hybride auto’s zijn in aanschaf duurder.
 • Batterijen kunnen in loop van de tijd minder vermogen krijgen.
 • De prestaties zijn vooral gefocust op stadsverkeer en niet op lange afstanden.
 • Met twee motoren is de auto complexer om te onderhouden.
 • Er is een beperkte keuze in modellen.

 

Het is belangrijk om deze nadelen af te wegen tegen de voordelen en uw persoonlijke behoeften en rijgewoonten in overweging te nemen bij het overwegen van de aanschaf van een hybride auto. Vergeet niet tussen onze Hybrid occasions te kijken!

Heeft u nog vragen?

Wilt u meer weten over hybride auto’s of ben je geinteresseerd in een van onze hybride occassions? Wij helpen je verder met het vinden van de perfecte hybride auto. Maak een afspraak met een van de specialisten van Arnold de Rijk en we helpen u graag verder.
KOM LANGS IN ONZE SHOWROOM VOOR MEER INFORMATIE