Wat te doen bij rijden met mist?

U kent deze situatie vast wel. Vroeg in de ochtend merkt u tijdens het rijden dat het mistig is. Wanneer u slecht zicht heeft op de weg wilt u uiteraard wel veilig op bestemming aankomen. Maar wat kan u het beste doen in deze situatie? In deze blog vertellen we u waar u op moet letten. Lees snel verder!

Rijden met mist

Rijden met mist

Mist in het verkeer kan voor gevaarlijke situaties zorgen. U kunt veel minder zien waardoor u uw voorganger niet ziet en een ongeluk komt dan snel om de hoek kijken. Wat kunt u doen om te zorgen dat dit niet gebeurd? Allereerst is het belangrijk om uw snelheid aan te passen en afstand te houden. Verdubbel je afstand en halveer je snelheid. Op deze manier kunt u op tijd reageren mocht er een gevaarlijke situatie voordoen. Daarnaast is het belangrijk om je verlichting aan te zetten. Het gebruik van mistlampen is niet altijd toegestaan. Meer hierover verder in het artikel.

Rijden in de regen

Hevige regenbuien kunnen ook voor gevaarlijke situaties zorgen door vermindering van uw zicht en gladheid. Ook in deze situatie moet u uw snelheid aanpassen. Bij een te hoge snelheid heeft u een grotere kans om de controle over uw auto te verliezen. De gevolgen kunnen erg gevaarlijk zijn. Daarnaast is er een risico op aquaplaning. Door een laag water tussen het wegdek en uw banden wordt uw auto onbestuurbaar.

Om veilig te weg op te gaan, moet u ervoor zorgen dat uw banden voldoende profiel hebben en dat uw ruitenwissers van goede kwaliteit zijn. Laat dit regelmatig controleren bij een autogarage. Dit kan uiteraard ook in onze werkplaats. Houd er tijdens het rijden rekening mee dat de remweg langer is. Bovendien is het belangrijk om uw verlichting aan te zetten als u overdag rijdt in de regen. Uw mede automobilisten kunnen u dan beter zien.

Rijden met mistlampen

Wanneer mag u rijden met uw mistlampen? Dit is namelijk niet in iedere situatie het geval. U mag uw mistlampen alleen gebruiken bij zeer dichte mist, oftewel bij minder dan 50 meter zicht. Een mistlicht is erg fel licht dat bedoeld is om door mistbanken door te breken. Wanneer u mistlichten in een andere situatie gebruikt is dit erg hinderlijk voor andere weggebruikers. Daarnaast staat op het onterecht gebruik maken van uw mistlampen een boete.

Pas op bij het aanzetten van uw lichten tijdens dichte mist, dat u uw grote licht niet aanzet. Het grote licht wordt weerkaatst door de mist waardoor u verblindt wordt en helemaal niks meer ziet. Daarnaast is het bij zware regenval niet toegestaan om uw mistlampen de gebruiken.

Meer weten over veilig rijden met mist?

Wilt u meer weten over hoe u veilig de weg op kan met mist? Neem dan contact op met de specialisten van Arnold de Rijk. Wij helpen u graag met het beantwoorden van al uw vragen. U kunt ons telefonisch bereiken via 0165 – 561 456. Of stuur een berichtje via de contactpagina!
KOM LANGS IN ONZE SHOWROOM VOOR MEER INFORMATIE