Het is een lampje dat normaal gesproken uit hoort te staan: het ABS-lampje. Maar wat is het ABS-lampje nou eigenlijk en wat doet het precies? ABS staat voor het Anti Blokkeer Systeem en simpel gezegd is het een veiligheidsmiddel om de auto bestuurbaar te houden tijdens een noodstop. Het waarschuwingslampje is gemakkelijk te herkennen door de letters “ABS” in het cirkeltje en is meestal oranje van kleur (het lampje kan ook geel of rood zijn). Wanneer dit lampje gaat branden duidt dit op een ABS storing en is het dus van belang om hier zo snel mogelijk actie op te ondernemen door contact op te nemen. Maar waarom gaat het lampje dan branden? Hieronder leest je de 5 meest voorkomende problemen.
1. ABS staat uit
Een veelvoorkomend en gemakkelijk op te lossen probleem: het ABS-lampje staat uit. Wanneer deze, onbewust, is uitgezet gaat het lampje branden om ons te herinneren aan het feit dat het uitstaat. Controleer dit dus goed. Maar zoals veel elektronische systemen in een auto is ook het ABS-systeem beveiligd door een zekering. Het kan ook zijn dat de zekering kortsluiting heeft of simpelweg versleten is. .
2. Remvloeistof problemen?
Een ander veelvoorkomend probleem is dat de dop van de remvloeistof niet goed op het reservoir zit. Of een lekkage in het systeem hiervan. Om te beginnen kan je checken of er geen remvloeistof onder jouw auto ligt. Dit kan duiden op een lek en gaat gepaard met een hele zoete geur. Is dit niet het geval? Dan kan je checken of er te weinig vloeistof in het systeem zit. Vul dan het reservoir bij. Twijfel je? Kom dan zeker langs.
3. ABS sensor is defect
Elk wiel heeft een ABS sensor die meerdere dingen kan meten om in geval van nood de juiste remkracht kan uitoefenen. Bijvoorbeeld de rotatiesnelheid van het wiel die de informatie doorstuurt naar de ABS-module. Wanneer er een defect optreedt wordt de informatie niet correct doorgegeven. Het is aan te raden om met dit probleem altijd naar een garage te gaan.
4. Storing in de ABS-module
De ABS sensoren sturen informatie door naar de ABS-module. Ook wel: tractiecontrole. De tractiecontrole en het ABS-systeem zorgen ervoor dat je auto niet gaat slippen. Als een van de wielen in de slip raakt, wordt de tractiecontrole geactiveerd. Het kan voorkomen dat dit een storing heeft en dus het ABS controlelampje gaat branden. Laat dit verhelpen en uitlezen door een garage.
5. Versleten hydraulische pomp
Het ABS-systeem maakt gebruik van een hydraulische pomp op het moment dat de wielen gaan blokkeren. Dit maakt dat deze pomp een van de belangrijkste onderdelen is van het ABS-systeem. Het kan zijn dat deze pomp versleten is en is niet eenvoudig op te lossen. Neem daarom contact op met je garage.
Kan ik blijven rijden als het ABS-lampje blijft branden?
Je hebt geen optimale situatie als het ABS-lampje blijft branden. Dit kan heel gevaarlijk zijn tijdens een noodstop. Daarom is het altijd verstandig om z.s.m. contact met de werkplaats op te nemen om hier naar te laten kijken.
Hulp nodig?
Bovenstaande problemen leggen je uit wat er eventueel aan de hand kan zijn als het ABS-lampje gaat branden, maar er kan natuurlijk ook iets anders aan de hand zijn. Kom je er zelf niet aan uit, twijfel je of wil je dit liever door ons laten checken? Maak dan een afspraak met een van de specialisten van Arnold de Rijk en wij helpen je weer veilig te voelen in je eigen auto.