Er lekt vloeistof uit mijn auto. Wat nu?

U rijdt weg van de oprit of parkeerplaats en ziet een vlek op de grond waar de auto heeft gestaan. U denkt natuurlijk meteen, help mijn auto lekt vloeistof. Dit kan meerdere oorzaken hebben en het hoeft niet allemaal schadelijk te zijn. Lees in dit artikel wat u kan doen in deze situatie.

auto lekt vloeistof

Welke vloeistof lekt uit mijn auto?

Wanneer uw auto vloeistof lekt is het belangrijk om na te gaan wat voor vloeistof dit is en of het wel uit uw auto komt. Gaat het bijvoorbeeld om koelvloeistof, olie of toch alleen water. De ene situatie is minder dringend dan de ander.

Het controleren van de lekkage doet u eenvoudig door de onderkant van de auto te bekijken met een zaklamp. Wanneer je hebt vastgesteld dat de vloeistof daadwerkelijk uit uw auto komt is het belangrijk om de vloeistof te checken. Met een stuk papier of karton checkt u eenvoudig de kleur en geur van de vloeistof. In onderstaande alinea’s gaan we verder in op de verschillende soorten vloeistoffen.

 

Auto lekt koelvloeistof

Koelvloeistof kan verschillende kleuren hebben, de meest voorkomende is een groene kleur. Merkt u dat de vloeistof deze kleur heeft dan is het waarschijnlijk uw koelvloeistof aan het lekken. Dit kunt u ook controleren door naar het peil te kijken. Het koelsysteem is volledig gesloten en kan dus alleen verminderen wanneer er sprake is van een lekkage. Maak altijd een afspraak bij een autogarage om dit probleem op te lossen.

 

Auto lekt olie

Heeft de vloeistof een oranje of lichtbruine kleur dan lekt er olie uit uw auto. Het lek zit in vele gevallen in de motor, controleer daarom goed de plek van de vlek. Op deze manier kunt u goed achterhalen wat de lekkage precies is. Wanneer het om een olielekkage gaat is het aan te raden om snel een bezoek te brengen aan een autogarage. Een garage bekijkt de auto om de oorzaak te achterhalen. Zo kunt u ervan uitgaan dat de lekkage effectief wordt opgelost.

 

Auto lekt water

Wanneer uw auto water lekt, hoeft u zich geen zorgen te maken. Dit kan namelijk ontstaan bij slecht weer zoals een regenbui of juist bij warme zomerse dagen. In dat laatste geval is de lekkende vloeistof waarschijnlijk condens afkomstig van de airco. Het vocht uit de lucht wordt opgenomen en vervolgens via een rubberen slang weggevoerd.

 

Bezoek een autogarage bij een vloeistof lekkage

Wanneer u de lekkage niet helemaal vertrouwt en u graag deskundig advies wilt ontvangen dan is het verstandig om langs te gaan bij een autogarage. Zij weten de oorzaak te achterhalen en bieden een passende oplossing. Maak bijvoorbeeld een afspraak bij Arnold de Rijk. In de werkplaats staan zij klaar om diverse autoproblemen te verhelpen.
KOM LANGS IN ONZE SHOWROOM VOOR MEER INFORMATIE