Auto starten met startkabels? Volg deze stappen

Heeft u ooit voor de vervelende situatie gestaan waarin uw auto niet wil starten? Dit is een veelvoorkomend probleem, vooral tijdens koude ochtenden of wanneer de auto lang heeft stilgestaan. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: het starten van uw auto met behulp van startkabels. In dit artikel leggen wij uit hoe u dit veilig en effectief doet. Lees snel verder om te leren hoe u dit probleem zelf kunt oplossen.

 

Wanneer heeft u startkabels nodig en waarom ontstaat dit probleem?

Startkabels zijn nodig wanneer de accu van uw auto onvoldoende vermogen heeft om de motor te starten. Dit kan gebeuren als de accu oud is en aan vervanging toe of wanneer de accu leeg is geraakt doordat bijvoorbeeld de lichten zijn blijven branden. Ook in koude weersomstandigheden kan de accu minder goed presteren. Een goed functionerende accu is essentieel voor het starten van de motor, dus als deze tekenen van zwakte vertoont, is het tijd om de startkabels erbij te pakken.

 

Hoe kan ik mijn auto weer starten met startkabels?

Voordat u begint met het starten van uw auto met startkabels, is het belangrijk om de juiste uitrusting bij de hand te hebben. Zorg voor een set betrouwbare startkabels. Deze kabels moeten lang genoeg zijn om de accu’s van twee auto’s met elkaar te verbinden en dik genoeg om de benodigde stroom te kunnen geleiden. Daarnaast heeft u een andere auto nodig met een werkende accu. Zorg ervoor dat deze auto voldoende vermogen heeft om uw auto te kunnen starten.

 

Stap 1: Voorbereiding

Zorg eerst dat beide auto’s uit staan en de sleutels uit het contact zijn. Open de motorkappen van beide auto’s en lokaliseer de accu’s. De accu vindt u meestal aan de voorkant van de motorruimte. Identificeer de positieve (+) en negatieve (-) polen op beide accu’s. De positieve pool is meestal gemarkeerd met rood of een plus-teken, terwijl de negatieve pool zwart of een min-teken heeft.

 

Stap 2: Aansluiten van de startkabels

Nu begint u met het aansluiten van de kabels. Volg deze stappen nauwkeurig om veiligheidsrisico’s te minimaliseren:

 • Sluit het ene uiteinde van de rode kabel aan op de positieve pool van de lege accu.
 • Verbind het andere uiteinde van de rode kabel met de positieve pool van de werkende accu.
 • Neem de zwarte kabel en sluit een uiteinde aan op de negatieve pool van de werkende accu.
 • Bevestig het andere uiteinde van de zwarte kabel aan een metalen, ongeverfd deel van de motor van de auto met de lege accu, bij voorkeur ver van de accu. Dit zorgt voor een goede aarding en helpt vonken te voorkomen.

 

Stap 3: Start de auto

Na het correct aansluiten van de kabels, begint u met het starten van de auto’s:

 • Start de auto met de werkende accu en laat deze enkele minuten draaien. Dit helpt de accu op te laden.
 • Probeer vervolgens de auto met de lege accu te starten. Als de auto start, is dat een goed teken. Laat in dat geval beide auto’s nog enkele minuten draaien zodat de lege accu verder op kan laden.

 

Stap 4: Kabels verwijderen

Zodra de auto is gestart, is het tijd om de kabels veilig te verwijderen. Doe dit in omgekeerde volgorde:

 • Verwijder eerst de zwarte kabel van de auto die zojuist is gestart.
 • Verwijder vervolgens de zwarte kabel van de andere auto.
 • Verwijder daarna de rode kabel van de werkende accu.
 • Verwijder als laatste de rode kabel van de gestarte auto.

 

Veiligheidstips

Zorg dat de kabels niet verstrikt raken of in contact komen met bewegende delen van de motor.

 • Start de auto’s niet als de kabels verkeerd zijn aangesloten.
 • Als de auto niet start, controleer dan of de kabels goed zijn aangesloten en probeer het nogmaals.

 

Laat uw auto nakijken voor optimale zekerheid

Hoewel het starten van uw auto met startkabels een goede tijdelijke oplossing is, is het belangrijk om de onderliggende oorzaak van het probleem aan te pakken. Als u regelmatig problemen ondervindt met het starten van de auto, raden wij aan om een afspraak te maken in de werkplaats. Op deze manier kan een professional de accu en elektrisch systeem grondig nakijken en indien nodig repareren of vervangen. Voor betrouwbare service en deskundig advies, bezoek onze werkplaats. Zo zorgt u ervoor dat uw auto altijd klaar is voor de weg en voorkomt u onverwachte problemen in de toekomst.
KOM LANGS IN ONZE SHOWROOM VOOR MEER INFORMATIE