Mijn motor is oververhit, en nu?

Met deze warme temperaturen en de zomervakantie in aantocht heeft u een grotere kans op een motor die oververhit raakt. Zorgt u er daarom voor dat u regelmatig controleert of uw motor niet te warm wordt. Hoe u dit het beste kunt controleren en op kunt lossen leest u in dit artikel. Lees snel verder!

 

motor oververhit

Oorzaken oververhitte auto

Het oververhit raken van uw motor heeft verschillende oorzaken. Een van de meest voorkomende is bij warme temperaturen lange afstanden rijden. Hierdoor krijgt de motor meer brandstof dan hij kan benutten. De overtollige brandstof voert de motor dan af als warmte. Let hierbij goed op de temperatuurmeter in uw dashboard.

Andere oorzaken van een auto die oververhit raakt zijn:

  • Een te laag koelvloeistofpeil. De koelvloeistof wordt rondgepompt in het koelsysteem zodat de motor de juiste temperatuur aanhoudt.
  • Slijtage aan de koelvloeistofslangen waardoor barsten en scheuren ontstaan. Hierdoor kan de koelvloeistof gaan lekken wat leidt tot een laag peil.
  • De thermostaat kan defect zijn, deze geeft een sein aan het koelsysteem om vanaf een bepaalde temperatuur aan te gaan. De warmte wordt daarom niet voldoende afgevoerd.
  • Te laag motoroliepeil, hierdoor ontstaat er teveel wrijving wat meer warmte oplevert.

Het is belangrijk om bovenstaande problemen goed in de gaten te houden!

 

Wat te doen wanneer uw motor oververhit is?

Wanneer u auto oververhit is geraakt kunt u verschillende dingen doen. Het is ten eerste altijd verstandig om de wegenwacht in te schakelen. Ga vooral niet zelf de koelvloeistof controleren, dit kan leiden tot ernstige brandwonden. Wanneer u toch zelf de oververhitte motor wilt afkoelen kunt u de volgende handelingen proberen:

  • Kachel op de warmste stand zetten met de blower op de hoogste stand
  • Wacht voor je het koelvloeistofpeil wilt controleren minstens een kwartier zodat de vloeistof wat kan afkoelen.

Wanneer u tijdens het rijden merkt dat uw motor te warm wordt kunt u het volgende doen:

  • Terugschakelen, dit zorgt voor een hoger toerental maar de auto verbruikt op deze manier minder brandstof
  • Wanneer je naar beneden rijdt, houdt de auto in dezelfde versnelling zodat de auto op de motor remt.

 

Voorkomen van een oververhitte auto

Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om een oververhitte auto te voorkomen. Ten eerste is het belangrijk om het koelvloeistofpeil regelmatig te checken. Wanneer u merkt dat deze daalt, vul het reservoir dan bij. Koelvloeistof kunt u in de meeste tankstations kopen.

Daarnaast is het verstandig om voordat u een lange rit plant, zoals een vakantie, om uw auto na te laten kijken bij een autogarage. Zo weet u zeker dat u voorbereid op weg kunt. In de werkplaats van Autobedrijf Arnold de Rijk kunt u terecht voor het onderhoud van uw auto. Maak online een afspraak!

 

Meer informatie

Wilt u graag meer informatie over het voorkomen of oplossen van een oververhitte motor? Neem dan gerust contact op! Wij helpen u graag met passend advies. U kunt ons telefonisch bereiken op 0165 – 561 456 of via het contactformulier.
KOM LANGS IN ONZE SHOWROOM VOOR MEER INFORMATIE