Mijn APK van de auto is afgekeurd, en nu?

Wanneer uw auto een APK keuring nodig heeft, komt het weleens voor dat uw APK wordt afgekeurd. Dat is natuurlijk vervelend, maar het overkomt elke autobezitter. Geen zorgen, er zijn oplossingen genoeg. U vraagt zich waarschijnlijk af ‘en nu?’

Een hele terechte vraag. Daarom vindt u in dit artikel de meest voorkomende redenen waarom auto’s APK afgekeurd worden en geven we u enkele tips om uw auto weer veilig op de weg te krijgen. Met een goedgekeurde apk natuurlijk.

APK afgekeurd, en nu

Meest voorkomende redenen waarom uw auto APK afgekeurd wordt

Uw auto kan op vele aspecten worden afgekeurd tijdens de APK. We zetten de meest voorkomende redenen voor u op een rij:

Problemen met de remmen

Remmen zijn cruciaal voor de veiligheid op de weg. U moet namelijk ten alle tijden kunnen remmen om het voertuig tot stilstand te brengen. Voor zowel uw eigen veiligheid als dat van andere weggebruikers. Een versleten remblok óf -schijf leidt tot afkeuring en moet worden gerepareerd.

Kapotte verlichting

Wanneer uw koplampen het niet doen, bent u minder zichtbaar op de weg. Zeker als de omgeving donker is en lampen vereist zijn. Is een koplamp kapot? Dan wordt de auto niet APK goedgekeurd en dient u de kapotte lamp te vervangen. Hetzelfde geldt voor de richtingaanwijzers, mistlampen en achterlicht.

Te veel slijtage op de banden

Heeft u al veel kilometers gereden? Dan kan het zijn dat uw bandenprofiel goed versleten is. Hierdoor zal u minder grip hebben op de weg. Ook dit is een reden om uw auto af te keuren tijdens de APK. Ongelijke slijtage kan ook de reden zijn.

Lekkages of defecten

Lekt de auto vloeistof? Dit zou u moeten repareren wilt u weer veilig de weg op kunnen. Bovendien kan dit afgekeurd worden op basis van milieu in plaats van veiligheid. Daarnaast kunnen defecten in het uitlaatsysteem nadelig zijn voor uw veiligheid als er grote rookontwikkeling plaatsvindt. Mocht dit het geval zijn, is het advies om naar de autogarage te rijden.

Kapotte ruiten of spiegels

Het spreekt voor zich, maar ook kapotte ruiten of spiegels behoren tot de meest voorkomende redenen om de auto APK af te keuren.

Voor al deze redenen kunt u een afspraak maken in onze werkplaats. Wij helpen u graag op weg.

Bijzondere redenen voor APK afkeuring

Naast de meest voorkomende redenen kan het zijn dat uw auto wordt afgekeurd, vanwege wat minder bekende oorzaken. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Te veel schade dankzij roest
  • Illegale aanpassingen aan de auto. Bijvoorbeeld een lawaaierige uitlaat, geblindeerde ramen, extra verlichting op de auto of spoilers
  • Extreme interieur vervuiling. Wanneer er sprake is van een extreem vervuild interieur dat schadelijk is voor de bestuurder en haar passagiers, kan de auto APK afgekeurd worden.

 

APK afgekeurd en nu?

Om goed om te gaan met een auto die APK-afgekeurd is, zijn hier enkele nuttige tips:

  • Begrijp de redenen van afkeuring, Lees het APK-rapport zorgvuldig door om te weten wat er precies mis is met uw auto.
  • Plan herstelwerkzaamheden. Neem contact op met een betrouwbare garage om de benodigde reparaties uit te voeren.
  • Overweeg kosten en waarde van de auto. Beoordeel of de kosten voor reparatie de moeite waard zijn in verhouding tot de waarde van de auto.
  • Zoek naar een second opinion. Als u twijfelt aan de noodzaak of kosten van de reparaties, kunt u altijd een tweede mening vragen bij een andere garage.
  • Denk aan veiligheid. Onthoud dat de APK er is voor uw veiligheid en die van anderen op de weg. Negeer geen belangrijke reparaties.
  • Regelmatig onderhoud. Voorkom toekomstige APK-afkeuringen door uw auto regelmatig te laten onderhouden.

 

Elke situatie is uniek, dus pas deze tips toe op basis van uw specifieke omstandigheden en de staat van uw voertuig.

Hulp nodig?

Bij Autobedrijf Arnold de Rijk in Roosendaal helpen we u graag om uw auto weer APK-goedgekeurd te krijgen. Onze ervaren monteurs staan klaar om elk probleem professioneel aan te pakken. Neem vandaag nog contact met ons op!
KOM LANGS IN ONZE SHOWROOM VOOR MEER INFORMATIE