Mijn auto is oververhit; wat kan ik doen?

Het risico dat uw auto oververhit raakt is niet heel groot, maar zeker ook niet onmogelijk. De kans bestaat er dus nog wel degelijk. Het is goed om op voorhand al te weten wat eventuele oorzaken van een oververhitte auto zijn en wat u hier aan kunt doen. Na het lezen van dit artikel weet u waarom oververhitting kan ontstaan en vooral wat u kunt doen mocht uw auto oververhit zijn.

Oorzaken van een oververhitte auto

Oververhitting van de auto komt het meest voor op de warmere dagen, in files bij het optrekken en afremmen of in heuvelachtige gebieden. Voornamelijk op vakantie loopt u meer risico dat uw auto oververhit raakt. Maar hoe kan dat nu precies? We lichten de drie meest voorkomende oorzaken kort toe.

Auto oververhit; wat te doen

1. De koelvloeistofpeil is te laag

Een lage koelvloeistofpeil is een van de bekendste redenen dat een auto oververhit raakt. Als er weinig koelvloeistof te vinden is, kan de motor niet gekoeld worden, zodat deze op de juiste temperatuur blijft. Het koelvloeistof wordt continu rondgepompt binnen het koelsysteem en neemt de hitte van motoronderdelen op. Laat daarom altijd periodiek uw koelvloeistofpeil controleren om oververhitting te voorkomen. Maak gerust een afspraak in onze werkplaats en wij helpen u direct weer op weg.

2. Het koelsysteem is defect

Logischerwijs kan het ook voorkomen dat het koelsysteem defect is, waardoor uw auto kan oververhitten. Bij heftige schokken of bij botsingen kan er slijtage plaatsvinden aan de slangen of montagestukken, waardoor het koelsysteem gaat lekken. Een ander defect in het koelsysteem kunt u vinden bij de thermostaat. Wanneer deze niet meer naar behoren werkt kan het systeem niet goed indexeren als temperaturen (hoog) oplopen. Oververhitting is dan het gevolg. Tot slot kunnen er ook mankementen ontstaan bij de pomp, ventilatoren en de radiateur.

3. Motoroliepeil is laag

Ook een te lage motoroliepeil kan de oorzaak zijn van uw oververhitte auto. In eerste instantie is de olie nuttig bij smeren van de motordelen, zodat slijtage wordt voorkomen. Anderzijds zorgt het motorolie er ook voor dat deze onderdelen gekoeld worden. Juist omdat wrijving van de onderdelen niet optreedt, stijgt de temperatuur niet extra. Via de olie wordt ook warmte afgevoerd.

Wat te doen bij oververhitting?

Mocht u helaas oververhitting niet hebben kunnen voorkomen? Geen nood, onderstaande tips helpen u verder uit deze warme situatie:

  • Stop direct met rijden en zet de auto aan de kant.
  • Zet de kachel op de warmste stand, zet de airco uit en blaas op de hoogste stand lucht door de auto.
  • Open de motorkap zodat de hitte kan ontsnappen.
  • Draai nooit de dop van de expansietank of radiateur volledig open! Dit is levensgevaarlijk, want er kan gloeiend hete vloeistof uit de tank spuiten met ernstige brandwonden tot gevolg. Draai de dop daarom rustig een klein beetje open. Hier kunt u het beste een doek bij gebruiken ter bescherming van uw handen.
  • Bij twijfel gaat u altijd naar een erkende garage voor een algehele controle. Onze monteurs vinden direct de oorzaak en lossen dit altijd direct op.

 

Gaat u op vakantie met de auto of wilt u graag autoverhitting voorkomen? Kom gerust langs onze werkplaats voor een controle. Zo komt u niet met een oververhitte auto stil te staan. U kunt ons telefonisch bereiken via 0165 – 561 456. Of stuur een berichtje via de contactpagina!




KOM LANGS IN ONZE SHOWROOM VOOR MEER INFORMATIE