Wat te doen bij beslagen autoruiten?

Het wordt wat kouder buiten, en dat betekent meer kans op beslagen autoruiten. Dit kan voor onveilige situaties in het verkeer zorgen. Maar wat gebeurt er nu precies als uw autoruit beslaat? En wat kunt u ertegen doen? Dit leest u allemaal in dit artikel.

beslagen autoruiten

Uw autoruit beslaat

Vooral bij koud en nat weer is de kans groter dat uw autoruiten beslaan. Maar wat gebeurt er nu precies? De vochtige en warme lucht die u meebrengt in de auto komt in aanmerking met de koude ruiten van de auto. Dit zorgt ervoor dat er kleine druppeltjes, ook wel condens genoemd, op uw autoruit vormen. Hierdoor wordt het zicht belemmerd, wat gevaarlijk kan zijn in verkeerssituaties. Het is daarom belangrijk om beslagen ruiten te voorkomen.

Beslagen autoruiten verhelpen

Wat kan u doen als autoruiten beslaan tijdens het rijden? Er zijn verschillende acties die u kunt uitvoeren om dit te verhelpen. De meest voor de hand liggende zetten we even op een rijtje:

 • Schakel uw airconditioning in
 • Zet uw verwarming op de hoogste stand en richt de blazers op uw vooruit
 • Wrijf met een zeem of doek de binnenkant van uw ruiten schoon
 • Gebruik anti-condensspray
 • Leg vochtige spullen in de kofferbak

Om beslagen ruiten te voorkomen kunt u gebruik maken van een auto-ontvochtiger. Dit is een soort kussentje dat vocht opneemt uit uw auto. Hergebruik de ontvochtiger wanneer deze weer droog is.

Het is belangrijk om uw auto van binnen droog te houden, hierdoor verklein je de kans op beslagen auto ruiten. Schakel daarom voordat je gaat rijden de airconditioning en verwarming in. Warme lucht neem namelijk meer vocht op dan koude lucht. Daarnaast is het handig om af en toe de ramen te openenen om vochtige lucht naar buiten te werken.

Nog meer tips

Heeft u bovenstaande acties geprobeerd, maar nog steeds last van beslagen ramen? Controleer dan of er iets mis is met uw auto. Check of er geen bladeren in de motorruimte zitten. Daarnaast is het verstandig om uw auto te laten checken door een professional. Bij autobedrijf Arnold de Rijk kunt u in de werkplaats terecht voor het onderhoud van uw auto.

Voorkomen van een beslagen autoruit

Dit kunt u doen om het beslaan van uw ruit te voorkomen:

 • Schoonmaken van uw ruit, zorg ervoor dat er geen vuilresten achterblijven
 • Laat geen natte/ vochtige spullen in uw auto liggen
 • Uw auto laten luchten, dit kan ook tijdens het rijden
 • Zorg ervoor dat u indien het geval natte bladeren van uw motorkap verwijdert

Meer weten over het verhelpen van beslagen ruiten?

Wilt u meer weten over hoe u het beslaan van uw autoruit kunt verhelpen of voorkomen? Neem dan gerust contact op met de specialisten van Arnold de Rijk. Wij helpen u graag! U kunt ons telefonisch bereiken via 0165 – 561 456. Of vul onderstaand contactformulier in!

 


Contact

 • Arnold de Rijk gaat heel nauwkeurig om met uw persoonsgegevens. Lees hier meer over in onze Privacy verklaring.
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.KOM LANGS IN ONZE SHOWROOM VOOR MEER INFORMATIE