Hoe kunt u zuinig rijden? 8 tips uitgelicht.

Zuinig rijden is goed voor elke auto. Of u nu rijdt op benzine, diesel, gas of zelfs elektriciteit. Met een zuinige rijstijl kunt u maar liefst 10% tot 30% brandstof besparen. Zeker in deze tijd waar de gasprijzen de pan uit rijzen is het verstandig om zoveel mogelijk op brandstof te besparen. Maar hoe krijgt u dit precies voor elkaar? In dit artikel geven wij simpele tips om zuinig te kunnen rijden. Daar is uw auto, het milieu én portemonnee erg blij mee.

Waarom zuinig autorijden goed is?

Zuinig autorijden heeft tal van voordelen voor u als automobilist en voor de samenleving. Door minder brandstof te verbruiken bespaart u aanzienlijk op uw uitgaven, wat uw portemonnee ten goede komt. Bovendien draagt u bij aan de bescherming van het milieu door de uitstoot van broeikasgassen en andere schadelijke stoffen te verminderen, wat helpt in de strijd tegen klimaatverandering. Een rustigere rijstijl leidt tot minder slijtage aan uw auto en verhoogt de verkeersveiligheid door u meer tijd te geven om te reageren op verkeerssituaties. Tegelijkertijd vermindert het de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen en stimuleert het de ontwikkeling van nieuwe technologieën zoals hybride en elektrische voertuigen, wat op de lange termijn leidt tot duurzamere vervoersopties.

Er zijn genoeg redenen te bedenken om zuiniger te rijden, maar wat kunt u nu daadwerkelijk doen? Lees snel verder.

 

Zuinig rijden

8 tips om zuinig auto te rijden

Zuinig rijden wordt ook wel ‘Het Nieuwe Rijden’ genoemd. Maar hoe rijdt u nu het zuinigst? Tijd om de volgende tips goed door te nemen om zuinig te kunnen rijden met uw nieuwe auto of één van de beschikbare occasions.

1. Naar de hogere versnelling schakelen

De belangrijkste tip die wij kunnen geven is het zo snel mogelijk doorschakelen naar een hogere versnelling. Hierbij moet u altijd kijken naar de toerenteller van de auto. Hoe hoger het toerental is, hoe meer brandstof u verbruikt. Het effect kan enorm zijn! Rijdt u 50 km/u in de vijfde versnelling of in de tweede versnelling? Hiermee kunt u namelijk zo’n 50% brandstof besparen. Schakel daarom altijd naar de hoogst mogelijke versnelling. Let er wel op dat té vroeg schakelen de motor kan vervuilen of zelfs beschadigen. Schakel daarom altijd vanaf 2.000 toeren door naar de volgende versnelling.

2. Schakel niet terug wanneer u remt

Op moment dat u moet remmen voor een verkeerslicht is het slim om niet terug te schakelen wanneer u remt. Dit kost namelijk brandstof! Wat u wel kunt doen is tijdig uw voet van het gaspedaal halen en zo min mogelijk proberen te remmen. Wanneer u remt op de motor, verbruikt u geen brandstof. Uiteraard moet u hierbij altijd rekening houden met uw medeweggebruikers. Anticiperen is heel belangrijk!

3. Trek langzaam op en rijd minder hard

Wanneer u snel optrekt, verbruikt u zo’n 16% extra brandstof. Probeer dan ook langzaam op te trekken zonder dat dit irritatie geeft bij uw medeweggebruikers. Dit scheelt ook nog eens extra slijtage aan de banden. Daarentegen is het ook goed om wat minder hard te rijden. Het meest zuinig autorijden gebeurt wanneer u een constante snelheid van 80 tot 90 km/u aanhoudt. Harder rijden betekent meer verbruik. Dit komt door een hogere toerental én meer luchtweerstand. Als uw auto is uitgerust met cruise control, gebruikt het dan. Dit kan helpen om brandstof te besparen en het rijden comfortabeler te maken.

4. Controleer regelmatig de bandenspanning

Het is de moeite waard om regelmatig de bandenspanning te (laten) controleren. Dit kan in onze werkplaats uiteraard. Een te lage bandenspanning zorgt voor extra brandstofverbruik. Dit komt omdat je banden meer slijten én de remweg langer wordt. Meet dus regelmatig de spanning op uw banden om zuiniger te autorijden.

5. Vermijd korte ritten

Het is logisch om te stellen dat u minder brandstof verbruikt wanneer u de auto laat staan. Maar wist u ook dat de motor pas na 5 kilometer op temperatuur komt? Een koude motor verbruikt twee keer zoveel brandstof en slijt ook nog eens sneller. Vermijd dus de korte ritten en maak gebruik van alternatieve vervoersmiddelen.

6. Schakel de airco in op moment dat het nodig is

Een auto die altijd de airco aan heeft staan, verbruikt meer brandstof. Rijd in de zomer in eerste instantie met de ramen open om wat brandstof te besparen, schakel dan pas de airco in. Bovendien scheelt het ook in welke mate u de airco aanzet. Bij vol vermogen verbruikt u logischerwijs meer brandstof.

7. Vermijd teveel gewicht

Het verminderen van het gewicht van de auto, zoals door het verwijderen van onnodige spullen uit de auto, kan helpen om brandstof te besparen. Zware auto’s hebben meer energie nodig om in beweging te komen en om te remmen. Daarnaast zal hij meer weerstand ondervinden van de lucht waardoor de motor harder moet werken om de snelheid te behouden of te verhogen, wat resulteert in een groter brandstofverbruik.

8. Plan uw route

Plan uw route zorgvuldig en vermijd drukke wegen, files en onnodige omwegen. Dit kan helpen om brandstof te besparen en de rit efficiënter te maken. Wanneer een auto in een file staat, wordt er vaak voortdurend geremd en versneld, wat kan leiden tot een ongelijkmatige rijstijl. Dit kan ertoe leiden dat de motor vaker moet worden gestart en gestopt, wat resulteert in een groter brandstofverbruik.

Meer weten over zuinig rijden?

Wilt u meer weten of advies krijgen over het zuinig autorijden? Neem gerust contact op met de specialisten van Arnold de Rijk. Wij helpen u graag verder in onze werkplaats. U kunt ons telefonisch bereiken via 0165 – 561 456. Of vul onderstaand formulier in!

 


 

Contact

  • Arnold de Rijk gaat heel nauwkeurig om met uw persoonsgegevens. Lees hier meer over in onze Privacy verklaring.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.KOM LANGS IN ONZE SHOWROOM VOOR MEER INFORMATIE