Uw hoofd koel houden in de auto tijdens de zomer

We hebben het allemaal wel eens meegemaakt. U stapt uw auto in op een zomerse dag en krijgt meteen de welbekende ‘knal voor uw kop’. Het voelt alsof u zich in de Sahara bevindt en dat is ook niet zo gek. Als u uw auto in de volle zon parkeert, kan de temperatuur oplopen tot wel 60 (!) graden. Een oververhitte auto is echt niet fijn. De belangrijkste vraag is dan ook hoe u uw hoofd koel houdt in de zomer in de auto.

Tips voor een koele auto in de zomer

De makkelijkste optie is natuurlijk om de airco op volle toeren te laten draaien, maar dit is dan ook wel meteen de minst zuinige optie. Door het gebruik van de airco stijgt uw brandstofverbruik namelijk. Niet goed dus voor uw portemonnee én het milieu. En hoewel dit negatieve effect al flink verminderd is bij de nieuwere generaties auto’s, zijn er duurzamere manieren om uw auto te koelen. We zetten ze op een rij.

1. Zet de ramen open

De makkelijkste optie is de ramen open te zetten om de auto door te laten luchten. Hiermee verdrijft u de hitte snel uit de auto. De beste manier om dit te doen is door diagonaal te luchten. Zet dus uw linker voorraam en rechter achterraam open of andersom. Zoals u misschien weet heeft dit ook invloed op het brandstofverbruik, maar dat is vooral bij snelheden boven de 80 km/u.

2. Houd uw auto schoon

Dit is een van de meest opvallende tips voor een koele auto. Als uw auto van buiten schoon is, houdt deze minder warmte vast. Hoe dat komt? Een schone auto reflecteert het zonlicht harder, waardoor deze minder warmte opneemt. Een laagje stof op uw auto zorgt ervoor dat de warmte van de zonnestralen wordt geabsorbeerd.

3. Maak gebruik van een zonnescherm

Zonneschermen zijn een supermakkelijke en goedkope optie om de hitte buiten de auto te houden. De glinsterende schermen werken reflecterend, net als een schone auto. U koopt een zonnescherm al voor een paar euro. Voor het beste resultaat gebruikt u ze bij uw voor- én achterruit.

4. Doe-het-zelf aircosysteem voor de auto

Heeft u een auto zonder aircosysteem of wilt u niet wachten tot uw airco goed koel is? Dan kunt u heel gemakkelijk zelf een soortgelijk systeem creëren! Dat klinkt heel technisch, maar het enige wat u hiervoor hoeft te doen is natte washandjes op de blazers te leggen. De auto wordt direct gevuld met koele lucht. Tijdens het uitvoeren van de APK, controleren we ook altijd uw aircosysteem.

5. Bedek uw stuur bij het verlaten van de auto

De meeste autosturen zijn zwart en we weten allemaal dat zwart het zonlicht opneemt. Resultaat: Uw autostuur wordt net zo heet als een strijkijzer. U kunt dit eenvoudig voorkomen door bij het verlaten van de auto het stuur te bedekken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een (hand)doek of een oud t-shirt.

6. Plan uw autorit

Last but not least: plan uw autorit verstandig in. Dit heeft u niet altijd zelf in de hand, maar het is wel een goede manier om de hitte te ontwijken. Als u een autorit moet maken in de zomer, kunt u dit het best in de ochtend of in de avond doen. Vermijd de uren tussen 12:00u en 16:00u, dit is het heetste moment van een zomerdag!

auto koel houden in de zomer

Ga goed voorbereid op pad

Niet alleen u vindt de zomerse hitte in de auto vervelend, ook uw auto kan er moeite mee hebben. Zo moet deze veel meer prestaties leveren om de motor koel te houden. Check daarom altijd voor vertrek de koelvloeistof. Op het reservoir vindt u een min. en max. streep. Zorg ervoor dat het koelvloeistofpeil zich tussen deze twee streepjes bevindt.

Is de hitte in aantocht? Het is altijd verstandig om even bij de garage langs te komen voor een snelle check-up. Wij controleren uw auto op de belangrijkste punten. Zo komt u niet met een oververhitte auto te staan. U kunt ons telefonisch bereiken via 0165 – 561 456. Of stuur een berichtje via de contactpagina!
KOM LANGS IN ONZE SHOWROOM VOOR MEER INFORMATIE