Een trillend stuur? Dit zijn de oorzaken!

Een trillend stuur in een auto kan een vervelende en zelfs verontrustende ervaring zijn voor bestuurders. Het kan variëren van een lichte trilling tot een hevige schuddende sensatie, en het kan zowel op lage als hoge snelheden optreden.  Hieronder worden de factoren beschreven die invloed kunnen hebben op een trillend stuur.

Trillend stuur in auto

Onbalans in de wielen

Soms kan een trillend stuur worden veroorzaakt door onbalans in de wielen. Wanneer de wielen niet gelijkmatig zijn verdeeld, kan dit leiden tot trillingen die door het stuur worden doorgegeven of dat de auto naar links of rechts trekt. Dit kan vaak optreden na het verwisselen van banden, vooral als de balancering niet correct is uitgevoerd.

Kromme velgen

Een andere veelvoorkomende oorzaak van een trillend stuur is het hebben van kromme velgen. Als een van de velgen gebogen of beschadigd is, kan dit ervoor zorgen dat de auto trilt, wat zich manifesteert als een trillend stuur.

Versleten of losgeraakte onderdelen

Versleten of losgeraakte onderdelen, zoals fuseekogels, stuur- of ophangingcomponenten, kunnen leiden tot een onstabiele rijervaring en een trillend stuur. Deze onderdelen dragen bij aan de algehele stabiliteit van het voertuig, en hun slijtage kan trillingen veroorzaken.

Problemen met de remmen

Soms kan een trillend stuur worden veroorzaakt door problemen met de remmen, zoals kromme remschijven. Wanneer de remschijven niet gelijkmatig contact maken met de remblokken, kan dit trillingen veroorzaken tijdens het remmen. Dit wordt meestal aangegeven door middel van een lampje op uw dashboard.

Bandenproblemen

Banden met ongelijke slijtage, verkeerde bandendruk of zelfs beschadigingen kunnen leiden tot een trillend stuur. Het is belangrijk om regelmatig de banden te controleren en ervoor te zorgen dat ze in goede staat verkeren.

Aandrijvingsproblemen

Problemen met de aandrijving, zoals versleten aandrijfassen of koppelingen, kunnen ook leiden tot trillingen die worden doorgegeven aan het stuur. Als de tandwielen van de auto versleten zijn kan dit zich ook uiten in dat de auto slecht schakelt.

Trillende stuur verhelpen?

In sommige gevallen kan een trillend stuur een relatief eenvoudig probleem zijn dat kan worden opgelost door het balanceren van de wielen, het rechtzetten van kromme velgen of het vervangen van versleten onderdelen. Echter, in andere gevallen kunnen de oorzaken complexer zijn en professionele diagnose en reparatie vereisen. Maak dan een afspraak met een van de specialisten van Arnold de Rijk en we helpen u graag verder.
KOM LANGS IN ONZE SHOWROOM VOOR MEER INFORMATIE